Historia

VÅR HISTORIA

På väg sedan 1904

Transportföretaget WJ Logistik är ett av de äldsta i branschen. Verksamheten startade redan år 1904 under namnet  Johannissons åkeri. Johannis Johansson, farfars farfar till delägaren Fredrik Johannisson, körde droska med häst och vagn mellan olika värdshus samt ett och annat flyttlass. Johannis son Verner emigrerade till Amerika i början av 1920-talet och där fick han sedan sonen William.

I Amerika såg Verner de stora och fina lastbilarna med trailers som då börjat bli populära. År 1931 återvände han till Sverige med sin familj för att fortsätta driva företaget. Men här fanns inte de stora trailerbilarna som han sett i Amerika. Vad gör då en företagsam smålänning? Han bygger en själv! Verner köpte en gammal lastbil, använde lämpliga delar och byggde om till en trailer, som blev en av de första i Sverige.

Första Scanian kom till åkeriet 1936 och sedan dess har åkeriet huvudsakligen haft Scaniabilar. Så småningom bildade Verner tillsammans med ett antal åkare i trakten, Åseda Lastbilscentral som körde för dåvarande Bilspedition. Verners son William – mer känd som Billy – började 1949 köra lastbil, och 1957 tog han över företaget, som då bestod av två lastbilar.

Billy körde främst mot västkusten med Göteborg och Borås som destinationer. 1990 bildade Billy ett aktiebolag tillsammans med sonen Tony Johannisson och svärsonen Roland Svensson

År 2010 övertog Tony och Roland företaget från Billy som då varit verksam i åkeriet i över 60 år. Vid denna tid hade åkeriet 7 lastbilar. 2011 ökade antalet ägare i företaget med ytterligare en delägare, Fredrik Johannisson, som är Tonys son. I februari 2017 förvärvas Hilma Johanssons Åkeri AB och då har vi 14 lastbilar (12 fjärrbilar och 2 distributionsbilar) och är 24 anställda. Några är stationerade i Åseda och några i Växjö samt 2 budbilar för snabba leveranser.

Dagens verksamhet: Linjetrafik åt Schenker mellan Växjö och Västra Götaland är fortsatt huvuddelen av verksamheten.
WJ logistik ingår i koncernen JSC Förvaltning AB. Koncernen ägas av Fredrik Johannisson, Stefan Carlsson och Mattias Sunesson. I JSC ingår även: Stema Transport AB, OG-Bolaget,
Smålands Kran och Specialtransporter. Delägarskap i ÅGL Logistik och Uppvidinge LBC.